Резерв адрес IPv4 вичерпано

Система адрес IPv4 була розроблена для того, щоб всі комп’ютери та пристрої, підключені до Інтернету мали унікальне ім'я і могли при необхідності швидко знаходити один одного, навіть перебуваючи в різних точках земної кулі. Однак тепер офіційно підтверджено, що резерв цих адрес повністю вичерпаний, і нові більш видаватися не будуть.

Систему IPv4 створили ще в 60-х роках минулого століття, проте стандартом вона стала лише в 1981 році. А буквально напередодні RIPE NCC, консорціум організацій, що здійснюють інтернет-нагляд в Європі, офіційно заявив, що був використаний останній блок, що містить 16,8 мільйонів адрес. Керуючий директор RIPE NCC Аксель Павлік (Axel Pawlik), зокрема, сказав: «Коли розроблявся Інтернет, його творцям здавалося неймовірним, що адресний простір коли-або стане проблемою. Однак згодом обмежений обсяг адрес IPv4 ставав все більш очевидним, в останні кілька років ми ретельно відстежували виділення нових блоків клієнтам, готуючись до нового етапу розвитку Інтернету».

Наступником системи IPv4 є стандарт IPv6, його адресна ємність становить близько 340 октиллионов (трильйонів трильйонів трильйонів) адрес, що приблизно відповідає 300 мільйонів адрес на кожного жителя Землі. Проте, на думку пана Павліка, повний перехід на новий стандарт відбудеться ще не скоро, на даний момент тільки половина членів консорціуму впровадила IPv6, для інших знадобиться ще не один рік. Разом з тим, IPv6, який поки сприймається швидше як паралельний вимір, активно набирає базу, фактичне адресний простір нарощується. Та й пристрої з підключенням до Інтернету стають все більш досконалими і складними, що відкриває потенційні можливості для нового стандарту.