MobaLiveCD - Як перевірити завантажувальну флешку або ISO

Як перевірити завантажувальну флешку або образ ISO, не завантажуючись з нього, не змінюючи налаштувань БІОС і не налаштовуючи віртуальну машину. Для цього існує безкоштовна програма MobaLiveCD, завантажити її можна з офіційного сайту www.mobatek.net. Вона не вимагає установки, створення віртуальних жорстких дисків, дозволяє в два кліка подивитися, як буде виконуватися завантаження і чи не виникнуть будь-які помилки.

Головне вікно програми MobaLiveCD

Програму слід запускати від імені Адміністратора, в іншому випадку при перевірці ви побачите повідомлення про помилки. Інтерфейс програми складається з трьох основних пунктів:

  • Install MobaLiveCD right-click association — додає в контекстне меню файлів ISO пункт для швидкої перевірки завантаження з них (необов'язково).
  • Start directly CD-ROM ISO image file — запуск завантажувального ISO-образу.
  • Start directly from a bootable USB drive — перевірка завантажувальної флешки шляхом завантаження з неї в емуляторі.

Вибір завантажувальної флешки для перевірки
У разі, якщо потрібно протестувати ISO образ, досить буде вказати шлях до нього. Аналогічно і з флешкою — просто вказуєте букву USB накопичувача.

Створення віртуального HDD

На наступному етапі буде запропоновано створити віртуальний жорсткий диск, але це не обов'язково: дізнатися, чи відбувається завантаження успішно можна і без цього кроку.

Хід перевірки завантаження з флешки

Відразу після цього запускається віртуальна машина і почнеться завантаження з зазначеної флешки або ISO, наприклад, в моєму випадку це завантаження "Диск сисадмина SonyaPE". А якщо ви підключіть флешку з установкою Windows, то побачите стандартне повідомлення: Press any key to boot from CD/DVD.